duminică, 12 octombrie 2008

managementul culorii - FOGRA

Pentru tiparul offset in coala existau pana in August 2008 , 3 standarde Fogra , standarde adoptate in zona europeana. Cele 3 standarde se refera la tiparul cu rastru AM pe hartie lucioasa , mata , offset . Incepand cu luna August 2008 au fost introduse 2 noi standarde referitoare la tiparul offset in coala cu raster FM. Intrebarea pe care si-o pun multi dintre cei care realizeaza grafica pentru industria de print este ce fel de profiluri de culoare sa utilizeze si cum sa livreze documentul producatorului. Din fericire raspunsul e simplu. Pentru fiecare industrie (tipar rotativa , tipar offset , flexografie , serigrafie , etc) exista profile adoptate. Nu trebuiesc folosite profilele din programele de grafica(ex. Fogra 27) ca litera de lege. De ce? Pentru simplu motiv ca la data proiectarii lui CS3 acest standard era in vigoare. Intre timp el a fost modificat si setarile legate de TAC , Gray balance , GCR , dot gain nu mai sunt aceleasi. Folositi standardele producatorului (in cazul in care le detine si utilizeaza). Nu folositi profiluri proprii. Standardul de trimitere a documentului catre producator este ISO 15930- PDF/X. Din nefericire un grafician trebuie sa lucreze cu mai multe profile de culoare . Fiecare profil va fi activat pentru fiecare tip de hartie si tehnologie folosita. Spre exemplu , dupa ce ati realizat grafica unui ad , se incarca profilul realizat pentru web offset glossy (pentru reviste) pentru a vizualiza cum vor arata culorile tiparite in ad-ul din revista. Culorile acelui ad vor arata diferit daca se tipareste offset pe o hartie mata,ca urmare trebuie activat un alt profil de culoare adecvat. Totul se vizualizeaza in CMYK mode. 
www.tipografie-flyere-pliante.ro

Un comentariu:

Laurentiu STEFAN spunea...

Sal.
Poti sa ma ajuti si pe mine cu o problema?
Lucrez la un ziar cotidian (in provincie - Slobozia - Ialomita), il tiparim la o tipografi locala care are o rotativa veche de vre-o 30 de ani (si la 1000 bucati tirajul nu prea ies toate la fel).
Problema mare e ca nu stiu ce profil sa folosesc pt. o rotativa ofset (placile se fac pe CTP). Pozele ies cam inchise la coloare si culorile nu sunt prea "vii".
A II-a problema e ca cu toate ca pozele au suficiente detalii in PDF pe ziar dispar (ies pozele ca si cum ar fi in ceata). Sa fie de la CTP-ul lor?
Felicitari pentru site.