joi, 12 februarie 2009

DOT GAIN











Tehnica fotografica reda imaginile prin tonuri continue de culoare. Tehnica poligrafica nu poate reproduce acest mod. Imaginile se obtin prin combinarea de puncte (dots ) care formeaza halfton-uri . Un punct (dot) tiparit poate avea o forma rotunda , eliptica , sau de patrulater.

Atunci cand ne propunem sa tiparim un procent dintr-o culoare , 50% de exemplu , pe hartia tiparita vom obtine un procent intre 65 - 75 %. Acest fapt se datoreaza fenomenului de dot gain . Punctul tiparit pe hartie apare mai mare (ca dimensiune) decat cum a fost proiectat in computer.
Dot gain = dot gain mecanic + dot gain optic .

Conform figurii din stanga sus, dot gainul mecanic se datoreaza "latirii"(gain) punctului ( dot-ului ). Dot gainul mecanic este influentat de cerneala , hartie , masina de tiparit. Datorita standardizarii procesului poligrafic , dot gainul mecanic poate fi redus si mentinut la valorile stabilite de catre ISO 12647. El are o valoare geometrica , masurabila.
Dot gainul optic nu poate fi inlaturat sau redus . El se "datoreaza " reflexiei luminii si modului cum ochiul receptioneaza aceasta reflexie. Dotul optic este influentat de tipul de hartie (lucios,mat,offset) , lumina si ochiul uman. El are o valoare perceptiva (halou)- vezi figura din dreapta sus . Haloul va face ca dotul sa apara optic mai mare decat in realitate.

Masurarea dot gainului se face cu densitometrul, folosind ecuatia Yule - Nielsen .
Un procent de 50% din calculator, care in tipar este masurat la valoarea de 71% , are
dot gain = 71 - 50 = 21 %
Din dot gainul de 21% doar o treime se poate datora dotului mecanic (6%), restul de 15% il reprezinta influenta dotului optic.
Pentru a intelege dot gainul optic priviti patratul cu puncte (dots) de mai jos.
Daca priviti spatiile albe dintre patratele veti "vedea" niste puncte gri-deschis, cu toate ca ele nu exista. E vorba de un halou = dot gain optic.










www.tipografie-flyere-pliante.ro

Niciun comentariu: