luni, 12 ianuarie 2009

CTP ( Computer To Plate ) - non process

Kodak si MMK Print au finalizat acordul realizat la Drupa, privind achizitia celei mai noi tehnologii CTP ,Thermal Direct. Sistemul Kodak Thermal Direct (non process plates) a fost lansat oficial la Drupa 2008 in Germania. MMK Print a devenit prima tipografie din Romania care foloseste aceasta tehnologie de ultima generatie. Inovatia consta in realizarea cu ajutorul laserului a placilor tipografice fara developarea ulterioara a acestora. Ele pot fi folosite imediat in masina de tipar, procedura fiind apropiata de cea print-on-demand. Utilajul Kodak este dotat cu alimentare automata a placilor si are o productivitate de 22 placi/ora (35x50 sau 50x70) fiind cel mai performant din gama sa. Eliminarea developarii, expunerea pozitiva si folosirea punctului de raster Kodak Square Dot fac ca rezultatul obtinut in tiparul offset sa fie unul de o calitate superioara, greu de egalat in Romania, cu ajutorul celorlalte tehnologii. Odata cu acesta a fost achizitionata statia de lucru Workflow Server si software-ul de configuratie pre-press Prinergy Evo - workstation. Acesta este construit pentru standardele PDF, JDF , ICC. Include functiile Preflight, Refining, Color Management , Batch Trapping si Output de inalta rezolutie. Sistemul a fost completat cu o solutie Kodak Matchprint Proofing Solution, fiind calibrat pentru profile Fogra media wedge. A fost achizitionata optiunea Prinergy-Screening Staccato 25 microni pentru realizarea tiparului cu raster FM, a carui calitate este foarte apropiata de cea fotografica.

Investitiile facute au permis MMK Print standardizarea procesului tehnologic conform standardelor ISO ,avand ca rezultat cresterea productivitatii si a calitatii produselor tiparite.
www.tipografie-flyere-pliante.ro

PSO (ProcessStandard Offset)-standardele tipografice offset

Este foarte important pentru cei care lucreaza in domeniul productiei de publicitate si marketing sa cunoasca standardele ISO care alcatuiesc procesul tiparului offset. Iata care sunt standardele ISO care definesc PSO:

ISO 2846-1 Printing Inks
ISO 12647-2 Printing Standard
ISO 13655 Spectral Measurement and Colorimetric Computation
ISO 13656 Densitometric and Colorimetric Measurement
ISO 3664 Standard Viewing Conditions
ISO 14981 Densitometers
ISO 5-4 Optical Density
ISO 12646 Displays
ISO 12641 Scanner-Testchart
ISO 12642 Output-Testcharts
ISO 12218 Printing Plate Exposure (analog)
ISO 12647-7 Digital Proofing

Cunoasterea acestor standarde ( de catre agentiile de publicitate, compartimentele de marketing ale companiilor,directori productie tipografii, compartimente pre-press) este obligatorie pentru realizarea unor produse tiparite prin tehnologia offset.
Alte standarde in industria de print:
ProcessStandard Newspaper (PSN)- pentru tiparirea revistelor (rotative)
ProcessStandard Rotogravure (PSR)- print cu ajutorul rotogravurii

Observatie : pentru tehnologiile "serigrafie" si "flexografie" nu exista inca standardizarea procesului tehnologic.
 www.tipografie-flyere-pliante.ro

sâmbătă, 10 ianuarie 2009

PDF - Portable Document Format( ISO 15930)

Standardele de trimitere a documentelor grafice in industria poligrafica sunt ISO 15930 -PDF/X (Portable Document Format ) si ISO 12639 TIFF/IT ( Tag image file format for image technology ). Cel de-al doilea standard mentionat (TIFF) a fost primul standard folosit in industria de print pana la aparitia PDF la sfarsitul anilor '90. In momentul de fata documentele TIFF sunt in regres datorita limitarilor sale ( contin doar date bitmap ,nu si vectori ; nu suporta culori spot ; limbajul PostScript depasit). In general ,formatul TIFF se foloseste in prezent pentru imagini.
Documentele PDF/X sunt fisiere pentru industria grafica care contin informatii despre fonturi , rezolutii ,transparente, layere, overprint, culori spot, etc.
A nu se confunda documentele PDF de previzualizare obtinute din suita Office cu PDF/X care este obtinut cu un program din generatia Adobe Acrobat Professional !!!
Celelalte tipuri de documente de baza ( Corel , Adobe Illustrator , Indesign, Freehand, Quark XPress, etc ) nu sunt fisiere finale de print, si ca atare nu au fost standardizate ca instrumente de pre-press. Nu dati PDF direct din aceste programe ! Ele sunt fisiere grafice !!!
MMK Print foloseste pe linia de pre-press PDF/X-1 - Portable Document Format( ISO 15930).
In cazul in care nu detineti un document final PDF/X-1 puteti apela la serviciul nostru de pre-press.
www.tipografie-flyere-pliante.ro