sâmbătă, 7 februarie 2009

RGB - CMYK - formarea culorilor


Ochiul uman poate recepta mult mai multe culori decat cele care pot fi tiparite. Culoarea se formeaza la nivelul creierului . Acesta distinge culorile in functie de cum percepe ochiul diferitele frecvente ale luminii. Lumina este un tip de radiatie electromagnetica, ca si undele radio. Ochiul uman poate distinge doar o parte din frecventele radiatiilor electromagnetice. Aceasta parte este denumita spectru vizibil.

Spectrul vizibil este delimitat de nuantele de rosu (avand aproximativ 705 nanometri - nm ) si nuantele de albastru/ violet ( aprox. 385 nm ). Dincolo de limita de 385 nm incep ultravioletele (pe care le cautam la mare ) . Cand lumina care contine proportii egale din fiecare culoare, atinge ochiul uman, o percem ca pe o lumina " alba " . Este culoarea din timpul zilei.
Deci , spectrul vizibil este un spatiu R(red) G (green) B (blue ). Conul globului ocular percepe in acest mod cele trei culori fundamentale. Ele sunt baza formarii celorlalte culori , prin mixare la nivelul creierului . Monitoarele de calculator si televizoarele redau culorile in sistem RGB. Ele sunt construite din arii de pixeli, fiecare avand o sursa de lumina Red , Green , Blue care pot varia in intensitate . Negrul si nuantele de gri se obtin din mixarea celor trei culori.
Prima fotografie color (1861 ) ii este atribuita lui James Clerk Maxwell , matematician si fizician . El este cel ce a postulat ca lumina este o unda. Spatiul RGB ca formare a culorilor la nivelul creierului a fost formulat de Thomas Young si Hermann von Helmholz , in perioada 1802 - 1850 .

In tipar formarea culorilor nu se poate face prin combinarea celor 3 culori fundamentale. Tiparul foloseste sistemul de culori C (cyan = albastru ) M (magenta = rosu ) Y (yellow = galben ) K (blacK ) . Combinatia celor patru culori a fost descoperita in jurul anului 1730 de catre Jacob Christoph Le Blon , pictor gravor, in incercarea sa de a imita lucrari ale unor pictori celebri. De ce CMYK ? Pentru ca : Cyan absoarbe din lumina componenta R si reflecta GB , Magenta absoarbe componenta G si reflecta RB, iar Yellow absoarbe componenta B si reflecta RG. In acest mod , fotografiile tiparite CMYK , prin sistemul de absorbtie si reflexie descris, sunt percepute de ochiul uman (care percepe culorile doar RGB ).
 www.tipografie-flyere-pliante.ro


Niciun comentariu: