joi, 15 ianuarie 2015

Hartii si cartoane in tipografie

    In industria poligrafica hartiile si cartoanele au intrebuintari diverse. O sa ma refer in articolul de fata doar la cele destinate industriei grafice de print.  Hartia de imprimanta ( numita si offset ) cantareste 80 grame / mp , hartia de ziar cantareste 45 grame / mp . Standardul de hartii cuprinde gramajele intre 80 si 150 gr / mp . Cele cu gramaje peste 170 gr / mp sunt denumite cartoane  iar cele cu gramaje peste 400 gr / mp sunt denumite cartoane duplex . Acum , o sa ma opresc  asupra unei confuzii generale din randul beneficiarilor de tipar.  Masinile de tipar nu tiparesc gramaje, ci grosimi . Uzual se tiparesc grosimi de pana la 0,4 mm iar  masinile destinate tiparului de ambalaje tiparesc grosimi de pana la 0,6 mm . Un client multinationala care comandase o brosura unei agentii de publicitate , pe o hartie de 170 gr , o refuzase pe motiv ca era prea subtire fata de modelul anului anterior. Aici apare greseala clientului care confunda  doua unitati de masura : masa si grosimea. Cartonul in cauza avea masa de 170 gr / mp dar avand o densitate mai mare , grosimea acestuia era mai mica.  Hartiile si cartoanele , in functie de producator , nu au aceleasi  densitati si grosimi . De aceea a  fost preferat criteriul gramajului ca element de distinctie intre ele.  Raportul  intre grosime si masa poarta denumirea de bulk. Cu cat densitatea unei hartii este mai mica cu atat creste grosimea (bulk-ul ) acesteia. Daca densitatea este mare , grosimea este mica si aspectul hartiei este compact . Doua hartii cu acelasi gramaj , pot avea grosimi diferite in functie de densitatea materialului. In general , cartoanele mate au o grosime mai mare decat cele lucioase .  De ce exista diferente de densitate si grosimi. ? Imaginati-va ca la o revista de 200 de file grosimea acesteia devine importanta in calculul  volumului ocupat , ce afecteaza cheltuielile de depozitare si transport. Pe de alta parte o carte cu prea putine pagini ar fi foarte subtire, de aceea unele carti se tiparesc pe hartie volumetrica , care sa dea inaltime cotorului acestora .
Principalele caracteristici ale hartiilor si cartoanelor sunt : prelucrarea suprafetei , luminozitatea , gradul de alb , opacitate. Ele sunt importante pentru ca afecteaza compunerea si calitatea imaginilor tiparite.  Pentru a obtine un print conform cerintelor ISO 12647 , o hartie trebuie la randul ei certificata.  Hartiile nestandardizate nu garanteaza rezultatele obtinute. De aici apare o prima diferenta de pret intre ele . Cele care nu trec prin procesul de certificare sunt  mai ieftine. Datorita presiunilor costurilor , tipografiile folosesc hartii necertficate , tiparul obtinut pe acestea avand o calitate comerciala , dar nu si una conforma standardului ISO.
Hartiile si cartoanele speciale nu sunt destinate tiparului standardizat. Ele pot fi folosite fara a fi garantate rezultatele obtinute conform standardului ISO.
Pe aceeasi hartie , o imagine are un aspect diferit in functie de tehnologia de printare folosita.
Hartiile certificate trebuie sa intruneasca niste cerinte : in primul rand gradul de alb ( de exemplu pentru hartia lucioasa : L = 95 , a = 0 , b = -2 . In general valoarea pentru  "a" trebuie sa fie pozitiva . ISO brightness pentru aceeasi hartie trebuie sa fie minim 89 % ( ISO 2471 )  ,  iar luciul acesteia peste 65 % ( ISO 8254-2 ) .  Hartiile care nu poseda aceste date nu sunt  certificate si ca atare pot fi folosite doar cu scop comercial  fara pretentii de standardizare a produsului finit.

 www.tipografie-flyere-pliante.ro

Niciun comentariu: